8 Mart 2023

Birleşik Krallık STA / Türkiye’de düzenlenen “Menşe Beyanlarında” kullanılan Onaylanmış İhracatçı Numaraları hakkında.


Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü yazılarında Basitleştirilmiş İşlem kapsamında menşe beyanlarına ilişkin olarak;
  • STA kapsamında düzenlediklerini menşe beyanlarına (olması halinde) onaylanmış ihracatçı numaralarını girmeleri, ıslak imza zorunluluğundan muaf tutulmalarına imkan tanıyan ve tercihe bağlı olan kolaylaştırıcı bir uygulamadır.
  • Onaylanmış ihracatçı numarası bulunmayan ihracatçılarımızın ise düzenledikleri menşe beyanlarını normal usulde ıslak imzalamaları gerekmektedir.
  • Basitleştirilmiş İşlem Kapsamında A.TR Dolaşım Belgesi Düzenleme ve Vize Etme İzni Yetki Numarası ise yalnızca basitleştirilmiş usulde hazırlanan A.TR Dolaşım Belgelerinde kullanılması gereken bir numara olup, herhangi bir menşe beyanı üzerinde yer alması uygun görülmemektedir.
  • Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü ile bu statü kapsamında eşyanın kıymetine bakılmaksızın fatura beyanı veya EUR.MED fatura beyanı düzenleme yetkisi”ni içerir “Onaylanmış İhracatçı Yetki Belgesine” sahip firmaların onaylanmış ihracatçı numaralarının yazılabileceği değerlendirilmektedir.
  • İhracatçı firmalarımızın Birleşik Krallık gümrüklerinde herhangi bir sorunla karşılaşmamaları açısından, yukarıda belirtilen hususlara dikkat edilmesi ve geçerli bir onaylanmış ihracatçı yetki numarası bulunmayan firmaların düzenleyecekleri menşe beyanlarına ihracatçının orijinal ıslak imzasını tatbik etmeleri büyük önem arz etmektedir.
deniliyor.  
İlgili Yazıya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz